Åsa Lindstedt
Aukt. Feldenkraispedagog Leg. Fysioterapeut/Sjukgymnast
Åsa Lindstedt
Närhälsan Gibraltar Rehabmottagning
Gibraltargatan 1C
411 32 Göteborg
Vi är gjorda för rörelse – det kan vi lätt förstå bara genom att titta på skelettets och musklernas finurliga design. Att förstå nervsystemets plasticitet är betydligt svårare och något vi kanske inte skall förvänta oss att någonsin förstå, men att rörelse stimulerar hjärnans förmåga att skapa nya nätverk förbi skadade lokaler finns det forskningsbelägg för (1).
De effekter rörelse ger fysiskt och psykiskt fascinerar mig, liksom de möjligheter till utveckling och välmående som ett fördjupat upptäckande av rörelse med riktad uppmärksamhet erbjuder. Jag har en bakgrund som sjukgymnast/ fysioterapeut sedan 1992 och gick Feldenkrais® Professional Training 2002-2005. Jag erbjuder behandling, undervisning och fysisk aktivitet på olika nivåer, med Feldenkrais®-metoden som ett av mina verktyg, i största möjligaste mån individuellt anpassat efter person, behov och situation.
Nyfikenhet på rörelsens betydelse för människan som helhet har alltid varit centralt för mig, liksom förståelsen för hur de olika systemen i oss samverkar. Den kunskap jag hittills har, kommer från erfarenheter i mitt dagliga arbete med personer i alla åldrar från spädbarn till äldre, i primärvård respektive specialistsjukvård inom pediatrik (barnneurologi/ -ortopedi/ -reumatologi, barnintensivavdelning BIVA, BUP-akutavdelning, barn- och ungdomshabilitering) samt skolhälsovård; vuxensjukvård inom ortopedi, reumatologi, neurokirurgi (postop avdelning, neurointensiv avdelning NIVA och i Lunds team för Deep Brain Stimulation DBS vid dystoni respektive essentiell tremor), psykiatri, infektion. Jag har via en vårdcentrals rehabilitering startat team för multimodal smärtrehabilitering enligt Region Skånes riktlinjer (med Feldenkrais®, ACT, fysiskt aktivitet enligt Kajsa Mannerkorpis forskning om fibromyalgi respektive artrosforskning/Artrosskolan som grundpelare). Jag har även arbetat för Joint Academy med digital artrosskola, men inte i dagsläget då rehabmottagningen jag nu arbetar på erbjuder det. Den röda tråden hela vägen har varit intresset för rörelse och dess uttryck hos människan i olika situationer samt vad rörelse kan bidra till för att förbättra situationen oavsett funktionsnivå. Det mesta har jag lärt mig genom år av att följa och lyssna på vad patienterna själva upptäckt, kontinuerligt kliniskt resonerande vid bedömning/behandling, kritiskt tänkande och intresse för relaterad forskning.
Jag vänder mig till dig som har smärta och eller onödiga muskelspänningar relaterad till skada, sjukdom eller stress/utbrändhet/depression, har neurologisk sjukdom eller neurologiska symtom efter skada/operation, nedsatt motorisk förmåga och upplever svårighet i att röra dig i din vardag pga smärta, skada eller postcovid och har en vilja undersöka möjligheter till förbättring av rörelse och balans eller vill komplettera din rehabilitering/postoperativa träning med fördjupad koordination. För dig som inte har behov av den fysioterapeutiska kompetensen som komplement, finns möjligheten att kontakta någon av mina kollegor i närheten eller on-line.
Den svenska offentliga sjukvården vilar på en grund av evidens (forskning och beprövad erfarenhet). Interventionsstudier med Feldenkrais® har visat minskad smärta hos personer med ländryggsmärta (2, 3), minskad nack- och skuldersmärta, förbättrad koordination och balans (2). Även stöd för förbättrad rörelseförmåga hos patienter med ’movement disorders’ som Parkinsons sjukdom respektive MS har visats (2). Den beprövade erfarenheten av Feldenkrais® inom olika områden är omfattande och har utvecklats under flera decennier, likaså forskning om metodens effekter. Såväl fysioterapi som Feldenkrais® är båda till stor del ett hantverk, som man inte enbart kan tillgodogöra sig teoretiskt utan också behöver år av praktisk inlärning/utövande. Feldenkrais®-metodens strukturerade och samtidigt kreativa sätt att utforska möjligheter förefaller ha stöd det vi hittills känner till om nervsystemets plasticitet och rörelsens betydelse för den.
Det är spännande att tillsammans upptäcka möjligheterna som finns i den lilla, långsamma rörelsen som genom riktad uppmärksamhet kan förbättra funktion i vardagliga aktiviteter. Med Feldenkrais® kan vi med rörelse som redskap lära oss att utforska våra möjligheter, där vi är aktiva i vår egen lärandeprocess. Feldenkrais®-pedagogen är som din guide i att göra dina egna upptäckter. Att lära sig navigera med hjälp av kroppens sensomotoriska system till att organisera sig på det sätt som tjänar syftet bäst i den aktuella situationen, kan leda till upplevelse av minskade muskelspänningar, mindre smärtande rörelsemönster, ökad rörelsekvalitet/flexibilitet, ökat välbehag, mindfulness/medveten närvaro och upplevelse av styrka i sig själv (empowerment). Fysisk aktivitet på alla intensitetsnivåer är en möjlig väg för hållbar hälsa på individnivå och därmed bidragande till att nå målen för Agenda 2030 på global nivå.
… Ödmjuk inför det vackert komplexa i att vara människa och konsten att vara och utvecklas i varje del av läkningsprocessen, i varje situation. Som samtidigt egentligen är så självklart och lättillgängligt…
Övriga utbildningar
Feldenkrais® Professional Training med Feldenkrais® Trainer Elizabeth Behringer, Biel/Neuchâtel 2002-05. Feldenkrais® Advanced Trainings med Feldenkrais® Trainers Elizabeth Behringer, Jerry Karzen, Alan Questel och med Feldenkrais® Assistant Trainers och leg sjukgymnaster Göran Mörkeberg och Marianne Wingqvist (workshop med MW). Kontinuerligt utövande för fortsatt egen utveckling med hjälp av Feldenkrais®-metoden.
Fysioterapi: Magister/Masterprogram i medicinsk vetenskap, pågående: Ämnesfördjupning i fysioterapi/vetenskapsteori, pågående; Bedömning av gångfunktion hos barn/ungdomar samt vuxna med funktionshinder; Kurser i kvantitativ respektive kvalitativ forskningsmetodik; Statistik med medicinsk tillämpning, pågående. Andra kurser: Fysioterapi och cervikal dystoni. Acceptance and commitment therapy (ACT). Kommunikation och förändring med grund i Neurolinguistic Program (NLP). Akupunktur SALS/AKAB steg 1. Vetenskaplig och biologisk inriktning. Ortopedinsk Manuell Terapi/ E1 och E2 analys och behandling av extremitetsledernas funktionsproblem. Ortopedinsk Manuell Terapi/ R1 analys av ryggens funktionsproblem. Knäligamentskador, Diagnostik och behandlingsprinciper.
Relaterat till läkemedelsforskning: Good Clinical Practice (GCP) steg 1, grundkurs och andra studiespecfika bedömningsutbildningar relaterat till läkemedelsforskning vid Drottning Silvias Barnsjukhus för barn med Duchennes muskeldystrofi respektive spinal muskelatrofi (SMA).
Referenser
1. Jörntell H. Ny och utmanande syn på hur hjärnan fungerar [internet]. Lund: Lunds Universitet; 2017 (publicerad 2017-02-17, citerad 2023-12-09). Hämtat från: https://www.youtube.com/watch?v=yda8qEQsViM
2. Berland R, Marques-Sule E, Marín-Mateo JL, Moreno-Segura N, López-Ridaura A, Sentandreu-Mañó T. Effects of the Feldenkrais Method as a Physiotherapy Tool: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Int J Environ Res Public Health. 2022 Oct 22;19(21):13734. doi: 10.3390/ijerph192113734. PMID: 36360614; PMCID: PMC9657136.
3. Schön Olsson C. Back to oneself. Sensory Motor Learning applied in patients with nonspecific chronic low back pain [doktorsavhandling på internet]. Göteborg: Sahlgrenska Academy University of Gothenburg; 2010 [cited 2023-12-01. Hämtad från: https://gupea.ub.gu.se/bitstream/handle/2077/21478/gupea_2077_21478_1.pdf?sequence=1&isAllowed=y
För översikt över fler studier, v g se Forskning ovan eller hemsida för International Feldenkrais Federation. Inga ord kan dock förklara din egen upplevelse. För att verkligen förstå hur Feldenkrais® fungerar, behöver du upptäcka själv och lära med hjälp av dina egna erfarenheter och sensorisk perception med rörelse i såväl detalj som helhet. Välkommen!
MINA KURSER
ONSDAGAR 16:00-17:00
MÅNDAGAR 9:00-10:00
Dela gärna: