Barn Ungdom
Barn, små som stora, tycker om metodens funktionella och lekfulla rörelser som dessutom har positiv effekt både på självkänsla och självförtroende.
Samspelet mellan barn och pedagog är grunden. Det gäller lika mycket för tre månader gamla spädbarn som för tonåringar. Inga färdiga program används. Utgångspunkten är vad barnet behöver utveckla och förbättra.
Rörelser produceras av våra muskler som i sin tur styrs av vårt nervsystem och vår hjärna. Rörelse är därför ett effektivt sätt att samtala med hjärnan. Det gör att metoden Feldenkrais®, har bra effekt eftersom modern forskning visar att hjärnan är formbar och under ständig utveckling.
Ett spädbarn utvecklas genom att testa sin balans och utforska rörelser som väcker nyfikenhet. Steg för steg går de igenom hela den motoriska utvecklingen, som att rulla över på sidan, på mage, lyfta huvudet, hålla i leksaker, komma upp i sittande och i stående. Allt i nära samspel med föräldrar, leksaker, och rummet de befinner sig i. Men ibland hoppar barnet, av olika orsaker över vissa led i sin utveckling. Här kan feldenkraispedagogen verkligen hjälpa till.
Den motoriska utvecklingen ligger i fokus. Pedagogen arbetar med lugna, roliga, utforskande rörelser och lekar. För att väcka nyfikenhet använder vi leksaker, bollar, röst, ramsor och sång. Allt anpassas naturligtvis efter barnets ålder och förmåga. Övningarna kan göras på bänk, på en matta, på golvet eller med barnet sittande i rullstol.
Motoriska problem, tex med koordinationen armar- ben vid löpning och mellan öga- hand.
- ADD / ADHD
- Cerebral Pares, (CP)
- Torticollis
- Asperger
- Sensoriska bearbetningsvårigheter
- Tågångare
- Dyslexi
- Medfödd höftdysplasi
- Traumatisk födelseskada
- Mikrocefali och hydrocefali
- Ryggmärgsskador
- Muskelsvaghet
- Stroke och hjärnskador
- Genetiska störningar (t.ex. Downs syndrom)
- Hypoxisk hjärnskada
- Dystoni
- Brachial plexus skada
- Degenerativa tillstånd som muskeldystrofi
- Hypotoni